dissabte, 18 de febrer del 2017

Descomposició factorial

Aquesta setmana hem començat a treballar la composició i descomposició factorial de números.
Es tracta de construir nombres majors (compostos) a partir del producte o multiplicació d'altres números menors (factors primers).
Comencem, com sempre, treballant manipulativament amb els 10 primers números, als quals anem assignant colors amb els cubs.
Si un número es por formar a partir del producte d'altres números menors el representarem amb la combinació d'aquests i, si no, li assignarem un nou color.
Els nombres representats amb un sol cub són els factors primers que utilitzem per a compondre els altres números.
De moment, hem començat a experimentar amb el 2, el 3 i el 5, ja que són les taules que els xiquets dominen en aquest moment.

Després de crear alguns números amb els cubs multilink, hem canviat de material per a comprovar l'enorme quantitat de números que es poden formar amb només tres colors.





Finalment, són ells mateixos els que es posen a prova tractant de trobar totes les combinacions que formen qualsevol número que els proposem, i ho fan així de bé.




Amb aquesta activitat, a més de treballar d'una manera lúdica però intensiva la multiplicació, anem preparant el camí a la divisió i a altres conceptes que vindran en cursos posteriors: múltiples, divisors, descomposició factorial... 
Però, shhhh... no els ho digau als xiquets, que ells pensen que estan jugant amb els cubets...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada